01.kasım.2017 de İzmir’de başlayıp, 23.temmuz.2018 de yine İzmir’e dönüşle tamamlanan Uzakdoğu, Güneydoğu Asya ve Okyanusya’yı kapsayan gezimizle ilgili sayısal verileri ve yorumlarımızı içeren yazımı sonunda tamamlayabildim… Ancak birkaç konu hakkında açıklama yapmakta yarar olduğunu düşünmekteyim:
1) Ucuz bilet bulabildiğimiz için, dönüş yolunda Türkiye’ye bir geçiş noktası olarak kullandığımız ve bir süre zaman geçirdiğimiz Ukrayna ile ilgili bilgi ve masraf kalemlerini burada paylaşmadım.
2) Bu geziye çıkma nedenlerimizi, amacımızı, hazırlık sürecimizi, yanımıza aldığımız ekipman ve eşyalarımızı, olası bütçemizi ve ülkelerle ilgili harcama ayrıntılarımızı daha önce sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda paylaştığımız için, bunları ayrıca bu yazımda paylaşmadım. Bu konularda ayrıntılı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
3) Öte yandan; her bir ülkede ne kadar harcama yaptığımızı incelerken, paylaşımını yaptığım masraf kalemlerinden “ülkelerarası ulaşım” masraflarını o ülkeden bağımsız olarak değerlendirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Çünkü; örneğin Türkiye’den Tayland’a ulaşım bedeli ile Kamboçya veya Filipinler’den Tayland’a ulaşım bedeli farklılıklar gösterecek olup, o ülkenin pahalı ya da ucuz olup olmadığı konusunda sizi yanıltabilecektir. Bu nedenle “ülkelerarası ulaşım” giderini, gezinin tamamıyla ilgili giderler toplamı içerisinde değerlendirmenizi öneririm…
Yorum ve sorularınızı bekler, keyifli okumalar dilerim.
GEZİ BAŞLANGIÇ YERİ VE TARİHİ: 01.kasım.2017 İzmir
GEZİ BİTİŞ YERİ VE TARİHİ : 23.temmuz.2018 İzmir
GEZDİĞİMİZ ÜLKELER : Nepal, Hindistan, Tayland, Laos, Kamboçya, Malezya, Endonezya, Filipinler, Japonya ve Güney Kore.
GEZDİĞİMİZ KENT, KASABA, KÖY VE ADALAR: NEPAL: Katmandu, Patan (Lalitpur), Bhaktapur, Sauraha Chitwan, Pokhara, Begnas Village, Sarangkot Village, Bambasa. HİNDİSTAN: New Delhi, Agra, Jaipur, Goa Vasco Da Gama, Goa Colva Beach, Goa Benaulim Beach, Kerala Kochi. TAYLAND: Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Sai, Khon Kaen, Pattaya, Rayong, Trat, Ayutthaya, Koh Chang Island, Satun. LAOS: Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang. KAMBOÇYA: Koh Kong, Kampot, Kep, Sihanoukville, Koh Rong Island, Phnom Penh, Battambang, Tonle Sap Village, Siem Reap, Poipet. MALEZYA: Lankawi Island, Penang Island, Kuala Lumpur, Melaka. ENDONEZYA: Jakarta, Yogyakarta, Bangyuwangi (Jawa Island), Ubud, Munduk Village, Uluwatu, Kuta (Bali Island). FİLİPİNLER: Manila, Banaue Village, Batad Village, Bangaan Village, Angeles City, Palawan Island (Puerto Princesa, Star Fish Island, Luli Island, Cowrie Island, El Nido). JAPONYA: Osaka, Nara, Hiroşima, Kyoto. GÜNEY KORE: Seul, Cheongyang.
GEZİLEN ÜLKE SAYISI: 10
GEZİLEN KENT, KASABA, KÖY VE ADA SAYISI: 66
KONAKLAMA BİLGİLERİ: Gezi boyunca 215 gece konakladık ve 68 ayrı yatakta yattık. Bunların dışında 11 geceyi otobüs, tren ve havaalanı gibi yerlerde geçirdik.
COUCHSURFING BİLGİLERİ: Yukarıdaki konaklamalarımız dışında ayrıca 10 gün Hindistan, 3 gün Malezya ve 8 gün Güney Kore olmak üzere, toplam 21 gün başkalarının evinde konuk olarak konakladık.
ULAŞIM BİLGİLERİ: Gezi boyunca 12 tren, 12 uçak, 48 otobüs, 12 tekne/vapur/feribot yolculuğu yaptık. 2 kez araba, 3 kez bisiklet, 2 kez motosiklet kiraladık, yüzlerce kilometre yol yürüdük ve binlerce basamak inip çıktık.
ÜLKE GİRİŞ ÇIKIŞLARI: Tayland’a 4, Filipinler’e 2, geri kalan ülkelere ise 1 er kez giriş ve çıkış yaptık.
ÜLKELERDE KALIŞ SÜRELERİ: Nepal 23, Hindistan 34, Tayland 54, Laos 16, Kamboçya 26, Malezya 19, Endonezya 26, Filipinler 22, Japonya 12, Güney Kore 15 gün.
ÜLKELERARASI ULAŞIM GİDERİMİZ : 2.338,21.- Amerikan Doları
KENTLERARASI ULAŞIM GİDERİMİZ : 1.439,85.- Amerikan Doları
KENTİÇİ ULAŞIM GİDERİMİZ : 451,77.- Amerikan Doları
KONAKLAMA GİDERİMİZ : 3.127,28.- Amerikan Doları
YEME/İÇME GİDERİMİZ : 3.101,39.- Amerikan Doları
MÜZE/TAPINAK GİRİŞ GİDERİMİZ : 305,85.- Amerikan Doları
EKİPMAN/GİYİM GİDERİMİZ : 744,33.- Amerikan Doları
KİŞİSEL TEMİZLİK/SAĞLIK GİDERİMİZ : 234,33.- Amerikan Doları
VİZE ve HAVAALANI HARCI GİDERİMİZ : 570,10.- Amerikan Doları
ARAÇ/MOTOR/BİSİKLET KİRALAMA VE
AKTİVİTE GİDERLERİMİZ : 529,49.- Amerikan Doları
İLETİŞİM/İNTERNET GİDERİMİZ : 48,57.- Amerikan Doları
ATM PARA ÇEKME KOMİSYONLARI : 219,27.- Amerikan Doları
TOPLAM GEZİ GİDERİMİZ : 13.110,44.- Amerikan Doları
KİŞİ BAŞI HERŞEY DAHİL GÜNLÜK GİDER: 26,53.- Amerikan Doları
Bu harcamalarımıza; yola çıkmadan önceki hazırlık aşamasında Türkiye’den satın aldığımız ekipman, ilaç ve kişisel temizlik ürünleri, giysilerimiz ve sağlık sigortası bedeli ile Tayland’da satın aldığımız bir adet cep telefonu ve yol boyunca satın aldığımız ekipman/giysilere ödediğimiz paralar da dahildir.
FİZİKSEL OLARAK ENÇOK ZORLANDIĞIMIZ ÜLKE: Hindistan
RUHSAL OLARAK ENÇOK ZORLANDIĞIMIZ ÜLKE: Hindistan ve Laos
EKONOMİK OLARAK ENÇOK ZORLANDIĞIMIZ ÜLKE: Güney Kore ve Japonya
EKONOMİK OLARAK EN RAHAT ETTİĞİMİZ KONUM: Kamboçya kırsalı
EN SEVDİĞİMİZ, KENDİMİZİ GÜVENDE HİSETTİĞİMİZ ÜLKE: Japonya
EN SEVMEDİĞİMİZ VE BİR DAHA GİTMEYİ DÜŞÜNMEDİĞİMİZ ÜLKE: Laos
“MÜMKÜN OLSA BİZ BURADA YAŞARIZ VE KÖK SALARIZ” DUYGUSUNU BİZE YAŞATTIRAN ÜLKE: Japonya
KULLANDIĞIMIZ UYGULAMALAR: Maps Me, Grap, Uber, Couchsurfing, Airbnb, Booking, Tureng, Google Translate, Gelir/Gider.
GEZİYE BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ ÇANTA AĞIRLIKLARIMIZ: Gezimize herbirimiz 50 litrelik sırt ve 20 litrelik göğüs çantalarıyla başladık. Ancak yol boyunca, yanımıza aldığımız pekçok eşyanın bize gereksiz yere ağırlık yaptığının farkına varıp, eşyalarımızı ihtiyacı olanlara dağıtmaya başladık. Gezi sonunda ülkeye döndüğümüzde çanta ağırlıklarımız neredeyse yarı yarıya azalmıştı. Bundan sonraki hedefimiz, sadece kabin bagajıyla yola çıkmayı ve bu şekilde gezmeyi başarabilmek.
AŞILARIMIZ, İLAÇLARIMIZ ve SAĞLIK TARAMASI: Gezi öncesi tetanos, karma, hepatit A aşılarını olduk. Hepatit B aşısının ise ilkini ülkemizde, ikinci rapelini Nepal’de, sonuncusunu da Filipinler’de tamamladık. Geziden önce kapsamlı bir sağlık taramasından geçtik. Üç aylık sağlık sigortası yaptırdık. Yanımıza mide koruyucu, ağrı kesici/ateş düşürücü, geniş etkili antibiyotik, barsak enfeksiyonu ilaçları ile bağışıklık sistemini güçlendiriciler, vitamin ve omega 3 tabletleri aldık. Hepsini de kullandık ve yararlarını gördük.
YAZI/GÜNLÜK/FOTOĞRAF VE VİDEO: Gezi boyunca gittiğimiz her ülkeyi yaklaşık 15 sayfadan oluşan birer yazı ve fotoğraflarla sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda anlatmaya çalıştık. Bunun dışında 167 sayfadan oluşan bir günlük tuttuk. Binlerce kare fotoğraf ve 40 tan fazla video çektik. Sosyal medya hesaplarımızda bunların bir kısmını paylaştık.
GÜVENLİK ve YAŞAĞIMIZ OLUMSUZLUKLAR: Gezi boyunca; Hindistan’da bir dolandırıcılık, Jakarta’da ısrarlı bir bar daveti, bazı sınır geçişlerinde Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmamız nedeniyle yaşatılan sıkıntı dışında kayda değer bir güvenlik sorunu ve sevimsiz durumla karşılaşmadık. Ancak, Nepal’de telefonumun bozulması, Laos’ta banka kartlarımızın yanlış kullanım nedeniyle bloke edilmesi sonucu birkaç gün boyunca parasız pulsuz kalışımız da yol boyunca yaşadığımız diğer sürprizlerdi.
EN ÇOK ZORLANDIĞIMIZ ROTA: Bizi en çok, otobüsle Nepal /Hindistan geçişimiz zorladı. Bu yolculukta; otobüsümüzün bozulması sonucu 6 saat dağ başında mahsur kaldık. Soğuk, toz, toprak içinde, nefes, idrar ve ayak kokusuyla kucak kucağa, 1950 lerden kalma bir otobüsün koridorundaki alçak bir tabure üzerinde, 36 saate yakın yolculuk yapmak zorunda kaldık. Sonunda da yatağa düştük…
SAĞLIK SORUNLARI: Hindistan’da barsak enfeksiyonu, ishal ve grip, Laos’ta grip ve Endonezya’nın Bali Adası’nda geçirdiğimiz motosiklet kazasında elimden yaralanmam dışında herhangi bir sağlık sorunu yaşamadık. Gezi boyunca çoğu Hindistan’da olmak üzere 9 kilo kaybım oldu.
KULLANDIĞIMIZ KONAKLAMA MEKANLARI: Gezi boyunca; otel, pansiyon, konukevi, hostel, apart daire, kulübe, bağımsız oda ve benzeri konaklama mekanlarında kaldık. Bazı gecelerimizi yataklı veya yataksız otobüs ve trenlerde yolculuk yaparak, bazı gecelerimizi ise havaalanı terminallerinde uçak bekleyerek geçirdik.
YEME/İÇME: Yapı temel taşı noodle ve pirinçten oluşan, Güneydoğu Asya, Uzakdoğu ve Okyanusya mutfağı; ucuz esnaf lokantaları ve sokak lezetleriyle, kuşkusuz bize de pekçok seçenek sundu. Ancak, yol boyunca pirinç ve noodle ağırlıklı olarak beslenmek, bazen bıktırıcı olabiliyor. Bu yüzden; ekmek, peynir, zeytinyağı ve ülkemize özgü malzemeler bulabildiğimizde, fiyatını hiç düşünmeden satın alıp, kendi yemeğimizi kendimiz pişirmeyi tercih ettik. Özellikle de kahvaltılarımızı.
KISA KISA GEZİ/YORUM:
NEPAL: Zamanda geçmişe yolculuk, yoksulluk ve bozulmamış saf insan dokusu.
HİNDİSTAN: Koşulsuz boyun eğme, kaos ve zıtların birliği. Kültür, renk, tını ve koku cümbüşü. Sıfır hijyen; çöpler, hayvanlar ve insanlar barış içinde bir arada yaşamanın yolunu bulmuşlar gibi.. Sınırları içerisinde bir milyon üçyüz binden fazla inançlı kul barındırmasına karşın, yine de tanrılar tarafından tapınak avlusuna bırakılarak terkedilmiş bir ülke. Ama üzerinize yapışan her haliyle insanda yeniden ziyaret etme isteği uyandırıyor…
TAYLAND: Huzurlu, dingin ve krallarına toz kondurmayan insanlar ülkesi. Kordudan mı, saygıdan mı bilemedik. Tarih boyunca, bulunduğu coğrafyada Beyaz Adamlara sömürge olmamış tek ülke.. Tayland’da “dünyanın en güzel kadınları Tai erkekleridir” diye bir deyiş var. Ama Tai kadınlarının güzellikleri de yadsınamaz…
LAOS: Turistin etinden sütüne, kılından tüyüne kadar yararlanıp, soyup soğana çeviren yoldaşlar ülkesi. Halkın büyük bir bölümü yoksulluk ve sefalet içinde debelenirken, kendilerini komünist ilan eden elitler ve yandaşları safahat içerisinde günlerini gün ediyorlar. Ayrıca, yolları da çok kötü. Bu yüzden “Yolsuzluk” kavramı, heriki anlamıyla da bu ülkeye cuk diye oturuyor. Onlar komünistse, ben de Marslıyım…
KAMBOÇYA: Ülkede yatırım yapan o kadar çok Çinli var ki, özellikle başkent Phnom Penh’de kendimizi bir an için Pekin’de sandık.. Türkiye’deki emeklilere müjde; Kamboçya kırsalındaki yaşam, beklentilerin ötesinde bir ucuzluğa sahip. Emekli maaşınızla buralarda ikinci baharınızı yaşayabilirsiniz…
MALEZYA: Toprağın Oğlu Yasası’yla diğer etnik guruplara karşı çeşitli ayrıcalıklarla korunmalarına ve “üniversiteye sınavsız kabul, vergisiz ya da düşük vergili ticaret fırsatı” gibi olanaklarla hayata birkaç adım önde başlamalarına karşın, yine de onların ardından hala nal toplayan Malayların ülkesi.. Başkent Kuala Lumpur tatsız tuzsuz bir kase çorba, adalarıysa meyveli pasta tadında…
ENDONEZYA: Ülkeyi oluşturan adaları gezmeye kalksanız, bir ömür yetmez. Yanardağları, ormanları, şelaleleri, kumsalları ve gizemli tapınaklarıyla insana İndiana Jones duygusu yaşatan bir ülke.. Üstelik kahveleri de çok lezzetli… Ama yine de aktif yanardağ patlamaları, deprem ve tsunamilere dikkat; bu yüzden ülke patlamış mısır gibi…
FİLİPİNLER: Ülkede, özellikle de başkent Manila’da suç oranı o kadar yüksek ki; suç çetesi baronlarının başına ödül koyan devlet başkanının başına da suç çetesi baronları ödül koymuş.. Yoksulluk ve pislik diz boyu.. Kuzeydeki Luzon Bölgesi’nde bulunan dağ köyleri, adaları ve kumsallarına beş basar.. Batılı resmi tarihçilerin “dünyayı dolaşan büyük kaşif” olarak tanımladıkları, mazlum ülkelerin ve müslümanların celladı korsan Macellan, rivayete göre, işgale geldiği bu topraklarda, yine bu topraklarda yaşayan müslüman bir yerli tarafından öldürülmüş…
JAPONYA: Lütfen bu kadar kusursuz, bu kadar mükemmel , bu kadar temiz, geleneklerinize ve etik değerlere bu kadar bağlı olmayın. Çünkü düşlerimde kendimi; aklımızın, zekamızın ve temizliğimizin yeterliliği ile etik değerlere ve geleneklerimize bağlılığımızı sorgularken görüyorum.. Bizlere kötü örnek oluyorsunuz arkadaş (..!)
GÜNEY KORE: Libidoları yüksek, gürültücü ve matrak insanlar ülkesi. Erkeklerin büyük bir çoğunluğu altmışına kadar saç boyuyor. Genç erkekler arasında, kadınlar gibi makyaj yapmak, azımsanmayacak ölçüde revaçta. Gençler bilmese de orta yaşlılar ve yaşlılar arasında; “Kore Savaşı’na asker göndermemiz” nedeniyle Türkler’e olan vefa duygusu ve hayranlık hala baki. Ama gençler arasındaki “Amerikan hayranlığı”, Türkler’e duyulan hayranlığın açık ara önünde koşturuyor. Hatta, bir Amerikalının Amerikaya duyduğu hayranlığın ötesinde bir hayranlık bu. O derece yani.. Hayranlığın bu seviyede olmasından mıdır bilemedim ama, başkent Seul marketlerinde bir baget ekmeğin fiyatı 3-4, bir kilo mandalinin kilosu ise 30 dolar. Diğer temel tüketim mallarının fiyatlarını hiç yazmayayım. Duymak istemezsiniz…
SONUÇ: Yıllardır düşlerimi süsleyen “dünyayı dolaşma” hayallerimin bir kısmını hayata geçirebildiğim bu gezi sırasında; aklımızın, zekamızın, hayal gücümüzün, becerilerimizin, ruhumuzun ve bedenimizin limitlerini zorladık.. Bazen çıktığımız bu yolda, bazen yol olup kendimizde yürüdük.. Farkındalığımız gelişti, direncimiz arttı. Kendimizle barışmaya; kendimizi günahımız ve sevabımızla, hatalarımızla birlikte olduğumuz gibi kabul etmeye ve sevmeye çalıştık.. Yol boyunca, başka coğrafyalarda yaşayan insanların kültür, inanç, gelenek ve göreneklerine tanık olduk. Onlardan; sahip olduğumuz ve sahip olmaya çalıştığımız hayatımızdaki çoğu eşyanın, alışkanlıklarımızın, hatta çevremizdeki yapay dostlukların, dostların ve bize dayatılan mutluluk sandığımız çoğu şeyin, aslında bizlere yük olduğunu öğrendik. Daha azla yetinmenin mümkün olduğunu gördük.. Ve gezi sonunda; doğayla uyum içerisinde yaşamanın, onunla mücadele etmekten daha değerli ve yararlı olduğunu, çünkü insan denilen canlı türünün, yaşadığımız gezegenin sahibi değil, sadece misafiri olduğunu anladık…
Başka rotalarda yeniden görüşmek dileğiyle hoşçakalın…
Şubat 2019 İzmir
This entry was posted in Blog